Blog

Slapen zonder snurken, een kunst op zich!

Alle goed bedoelde adviezen ten spijt, jij of je partner blijft een snurker. Hoe hard jullie ook je best doen, welke methoden jullie ook gebruiken, ’s nachts blijft de houtzager aan het werk. Afgunstig kijk je naar de medemens ervan uitgaande dat die elke nacht als een roosje slaapt, niet wetende dat bij die persoon misschien wel weer een ander probleem schuilt. Snurken is altijd in je gedachten aanwezig en neemt op een gegeven moment zo’n prominente plaats in dat het niet gezond meer is hoeveel je ermee bezig bent. Het probleem snurken krijgt de overhand in je dagelijkse leven en het wordt tijd er voor eens en voor altijd afscheid van te nemen.

Stap 1

Niet alleen ’s nachts maar zeker ook overdag zijn de gevolgen van snurken niet mals: voortdurend slaaptekort, erg moe, overgewicht en humeurig. Zonder verder in te gaan op de problemen die binnen de relatie kunnen ontstaan, zijn de dagelijkse beslommeringen al ernstig genoeg. Als er sprake is van negatieve gevolgen dan is het verstandig om de oorzaken van snurken zoveel mogelijk buiten te sluiten. Dit kan je doen door ervoor te zorgen dat de omstandigheden zo snurkvrij mogelijk zijn. Dit kan door een goed geventileerde kamer, een prettig bed en door te voorkomen dat je op je rug slaapt. Dit laatste kan je bereiken met een erg oude truc die nog steeds goed werkt: naai een tennisbal op het rugdeel van je pyjama. Gegarandeerd dat je niet op je rug slaapt. Maar ja, er zijn natuurlijk altijd van die snurkerikken die de pyjama tijdens hun slaap uittrekken.

Stap 2

Ook je levenswijze moet je onder de loep nemen. Eet je gezond, drink je veel alcohol, heb je genoeg lichaamsbeweging of heb je last van overgewicht? Breng dit alles in kaart en probeer ervoor te zorgen dat die factoren optimaal zijn voor een snurkvrije nacht. Alleen op die manier kan je snurken tegengaan.

Stap 3

Oké, je hebt de omstandigheden geoptimaliseerd. Dan is er nog een onderdeel dat om een aanpak vraagt, wil je snurken voorkomen. Snurken wordt veroorzaakt doordat tijdens de slaap de tong verslapt en hierdoor de luchtweg wordt verkleind. Het zachte gehemelte en de huig vibreren waardoor het snurkgeluid ontstaat. Er moet dus voorkomen worden dat de luchtweg niet geblokkeerd wordt. Dit kan bijvoorbeeld met de Anti-snurk beugel. Hiermee kan je gewoon adem halen en wordt er geen luchtweg vernauwd, verkleind of geblokkeerd. Welterusten.