Blog

Waarom snurken zwangere vrouwen?

Het is echt bewezen: zwangere vrouwen snurken vaker dan vrouwen die niet zwanger zijn. Dat lijkt een raar fenomeen maar is het bij nader inzien toch niet. Niet alleen de kan een zwangere vrouw rekenen op een enorme gewichtstoename, haar hormoonhuishouding kan ook een verrassende wending nemen. Beide gevolgen van de zwangerschap kunnen dan ook weer vervelende bijwerkingen hebben. Eén daarvan is dat een vrouw, die zwanger is, snurkt.

Voorbijgaande aard

Gelukkig hoeven zwangere vrouwen en hun partners niet te vrezen voor de rest van hun leven, het gesnurk is van voorbijgaande aard. Ongeveer drie maanden na de bevalling zal het slaapgedrag weer bij het oude zijn en is het zwangere gesnurk verleden tijd. Maar ja, dan zijn er weer andere factoren die ervoor zorgen dat je de slaap niet kan vatten maar dat is een geheel ander onderwerp.

Oorzaak van snurken

Omdat zwangere vrouwen zwaarder worden, betekent dat bepaalde luchtwegen minder “open” kunnen zijn. De luchtwegen kunnen letterlijk inkrimpen of door gewichtstoename smaller worden. Dit betekent dat er minder lucht doorheen kan gaan en dat resulteert in gesnurk. Ook hormonen hebben invloed op de ademhaling en er zou een heftigere reactie kunnen ontstaan op zuurstoftekort. Bovendien zullen vrouwen die voorafgaand aan de zwangerschap al een hoge bodymass index hebben, eerder last krijgen van snurken. Het is sowieso ongezond om overgewicht te hebben maar in combinatie met een zwangerschap kan dat negen maanden afzien worden. Hoe minder plaats de ademhaling krijgt, hoe hoger de bloeddruk is. We weten allemaal dat een hoge bloeddruk niet gezond is.

Airmax tegen snurken

Algemeen gesteld kunnen zwangere vrouwen het beste op hun zij slapen. Dit is geen garantie voor een snurkvrije nacht. Heb jij of jouw partner last van je gesnurk dan zou gebruik kunnen maken van een neusspreider. Het is een vrij eenvoudige oplossing voor een mogelijk groot probleem. De neusclip activeert je ademhalingskanaal en maakt het vrij. Ook je neusholtes worden extra geopend en je huig wordt verstevigd. Je kan met behulp van de neusclip veel vrijer ademen.

Gezond leven

Naast bijvoorbeeld het gebruik van de neusclip doe je er verstandig aan gezond te eten en voldoende te bewegen. Ook deze factoren zijn doorslaggevend voor je nachtrust.