Blog

Wat doen als je kind snurkt?

Snurken is niet alleen gegeven aan oude mannen en vrouwen, ook kinderen kunnen er wat van. Meer dan de helft van alle kinderen tussen 1 en 4 jaar oud snurkt af en toe, 8 procent daarvan snurkt elke nacht. Meestal gaat snurken bij kinderen vanzelf weer over, maar bij veel kinderen ook weer niet. Er wordt vaak grappig over gedaan en het klinkt zo schattig als je kind ligt te knorren, maar pas op. Het is vrij normaal dat kinderen snurken, maar als er sprake is van een dagelijks ritueel is een bezoekje aan de huisarts raadzaam.

Blokkade

Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een blokkade van de luchtwegen welke veroorzaakt wordt door neusamandelen die vergroot zijn. Daarnaast stimuleert ook passief roken het snurken. Als ouders roken hebben kinderen gemiddeld meer kans op snurken. Als één van de ouders in de buurt van hun kind rookt, stijgt de kans op snurken bij een tot vierjarigen al met 60 procent. Dat is wel iets om even bij stil te staan. Afgezien van alle andere negatieve gevolgen van roken, is dat alleen al een reden om te stoppen.

Gevolg

Als kinderen ’s nachts ademhalingsmoeilijkheden hebben, kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Snurkende kinderen hebben vaker last van chronisch hoesten, verkoudheden en oorinfecties. In extreme gevallen kan de ademhalingsstoornis zo veel energie vergen dat de ontwikkeling van het kind wordt vertraagd. Slapen betekent rust en als die rust niet voldoende is heeft dat betrekking op alles waar een kind zich mee bezighoudt. Als kinderen naar school gaan, zijnenergie en concentratie noodzakelijke elementen. Deze kan een kind verkrijgen door rustig en diep te slapen. Als een kind minder goed slaapt heeft dit negatieve gevolgen voor de prestaties overdag. Het kan zelfs uitmonden in een gedragsstoornis en/of een leerachterstand.

Behandeling

Als je kind snurkt, probeer voor jezelf te achterhalen hoe ernstig het probleem is. Komt het sporadisch voor of elke nacht? Als er elke nacht sprake is van een knorrepot dan doe je er verstandig aan eens naar de huisarts te gaan. Deze kan je doorverwijzen naar de KNO arts of concluderen dat het probleem misschien niet zo groot is. Is je kind zo nu en dan aan het snurken dan zouden de Breathe Right kinder pleisters voor je kind een oplossing kunnen zijn. Deze pleisters verbeteren de luchtdoorstroom door de opening van de neus. Ze zijn eenvoudig aan te brengen en zeker niet schadelijk. Oogjes dicht en snaveltjes toe.