Blog

Wat te doen tegen snurken: vijf tips

Je gezondheid is gebaat bij een goede nachtrust. Neem een snurkprobleem daarom altijd serieus. Bij snurken wordt namelijk de ademhaling belemmerd, wat tot gezondheidsklachten en vermoeidheid kan lijden. Ook de partner van een snurker kan veel last hebben van het lawaai: je wordt regelmatig wakker, je ervaart stress door het geluid en je kunt zelfs ziek worden door slaaptekort. Als dit je bekend voorkomt, neem dan de onderstaande tips tegen snurken door en doe iets om het snurken te stoppen.

Door je neus ademhalen en op je zij slapen

Veel mensen ademen niet door de neus als ze slapen, maar door de mond. Stimuleer het ademhalen door de neus door een neusspreider of neusstrips te gebruiken. Hiermee adem je vrij door je neus en kies je automatisch een zijligging. Een reden voor ademhaling via de mond kan een verstopte neus of een allergie zijn. Heb je dit soort neusklachten ga dan naar de huisarts. Hij of zij kan je testen en een neusspray voorschrijven.

Gezond eet- en slaappatroon

Door op vaste tijden gezond te eten en een vast slaapritme aan te houden draag je bij aan een goede gezondheid en zul je minder snurken. Als je je overgewicht en daarmee het vetweefsel in de nek aanpakt heeft dit altijd een positief effect op de mate waarin je snurkt. Ook stoppen met roken helpt om je ademhaling te verbeteren. Gebruik daarnaast geen alcohol voor het slapen, aangezien de spieren dan extra verslappen en het gesnurk luider wordt. Neem ten slotte geen zware maaltijd vlak voor het naar bed gaan.

Raadpleeg een arts om de oorzaak te achterhalen

Misschien gebruik je medicijnen, slaapmiddelen of kalmeermiddelen die zorgen voor een toename van het snurken. Bespreek met je huisarts wat bij jou de oorzaak voor je gesnurk kan zijn. Mogelijk word je dan doorverwezen voor het aanmeten van een anti-snurkbeugel. In bepaalde gevallen kunnen lichamelijke afwijkingen, zoals opgezette amandelen of een scheef neustussenschot, een rol spelen. In die gevallen kan een kno-arts zorgen voor een geschikte behandeling of operatie.

Zorg dat je partner geen last van luid gesnurk heeft

Er zijn allerlei soorten oordopjes op de markt, waaronder comfortabele exemplaren van een hoge kwaliteit die storende geluiden uitstekend dempen. Als een dergelijk middel je partner kan helpen om beter te slapen, dan is dit zeker de moeite van het proberen waard. Is het gesnurk erg doordringend en helpen oordoppen niet, kies er dan voor om apart van elkaar te slapen. Niemand heeft iets aan uitputting, stress en relatieproblemen als gevolg van slecht slapen.

Oorzaken voor snurken verschillen per persoon

Wat voor jou de beste oplossing is tegen snurken is uiteraard persoonlijk. Zo kun je als zwangere vrouw of vrouw in de overgang meer snurkklachten krijgen vanwege gewichtstoename en hormoonveranderingen. Wat wél voor iedereen geldt: heb je tijdens je slaap last van een stokkende ademhaling of kamp je met extreme vermoeidheid en een hoge bloeddruk, maak dan snel een afspraak met de huisarts. Als er namelijk sprake is van de slaapstoornis apneu, dan heb je hiervoor een speciale behandeling nodig.